
           

          
ESMA Consultation Paper Guidelines on securitisation repository data completeness  
and consistency thresholds 
This document provides the response of the Dutch Securitisation Association (“DSA”) 
on the ESMA Consultation Paper dated 17 January 2020. 
We welcome the opportunity to react on this Consultation Paper. 
 
DSA Background 
The Dutch Securitisation Association was established in 2012 as representative body of 
the Dutch securitisation industry. Our membership includes issuers of securitisations 
both from the insurance and banking industry as well as finance companies, and we are 
operating in close cooperation with the Dutch investor community. 
Our purpose is to create a healthy and well-functioning Dutch securitisation market. 
We try to achieve this i.a. by providing a standard for documentation and reporting of 
Dutch RMBS, BTL and Consumer ABS transactions, promoting further standardisation and 
improvements in transparency, and active involvement in consultations about future 
regulation of the securitisation market. 
Against this background, we would like to provide our comments, on behalf of all Dutch 
issuers joined in the DSA, on the ESMA Consultation Paper Guidelines on securitisation 
repository data completeness and consistency thresholds (individual DSA members may also 
provide their own comments). 
 
Our answers on the question 
 
Q1: Do you agree with the guiding principles used for developing the thresholds, as discussed 
in this section (section 3.1)?  
We do generally agree, but have the following comments and questions: 
-Par. 8: The threshold concept will only apply to the exposure related annexes. This would 
lead to the conclusion that the (indeed few) ND1-4 fields in the investor report cannot be 
applied at all from the start of reporting. There must however have been a rationale for 
allowing ND1-4 for these fields, but that is now “overruled” by the Guidelines, which seems 
odd to us. 
-Guiding principle 15 a): “potentially at an even greater level of detail for specific categories of 
securitisation within each type of securitisation” has not (yet ?) been reflected in your 
proposed guidelines. We could imagine f.i. a separate category Buy-to-let (“BTL”) within 
RMBS, since most BTL issuers have no experience with the ECB templates. 
 
Q2: Do you agree with the proposed calibration approach and proposal for the percentage 
threshold, as discussed in this section (section 3.4)?  
We have no comments on the calibration and proposal for the percentage threshold. 
 
Q3: Do you agree with the proposed calibration approach and proposal for the ‘number of 
legacy assets fields’ thresholds, as discussed in this section (section 3.5)? 
Calibration approach 
We do not fully agree with the calibration approach, since a) it seems to penalize past good 
behavior: those asset classes where relatively high quality data were reported before the ECB 
thresholds were imposed are now also required to provide superior reporting in the early 
stages of the new templates and b) we also would like to get some better understanding of 
the transition of Column (5) to (6), reflecting “expansion of new data fields in ESMA templates 
in comparison to ECB templates”.  
Proposal for the number of legacy assets fields 
While for RMBS there is a relatively large increase in mandatory fields we note that the 
multiplier between the Columns (5) and (6) is relatively small, which seems to be at odds with 
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each other. We note in this respect that initially the data quality in ECB optional fields was 
rather poor. Nevertheless, we can agree with the proposed number of fields for RMBS. 
We do not agree with the proposed number of fields for Corporate/SME exposures. 
For these exposures we note that the percentage used as max. percentage ND1-4 in ECB 

templates is not comparable to similar ratio’s for other asset classes, due to the fact that the 

number of fields for this asset class has been reduced more significantly from ECB to ESMA 

than for other asset classes. So where in the ECB template, with large quantities of optional 

and/or not critical fields the percentage ND1-4 could be low, this percentage cannot be 

applied, without disturbing the comparison, to the smaller number of very critical ND1-4 fields 

in the ESMA template. To compensate for this, we strongly recommend to increase the 

proposed threshold numbers for Corporate/SME to at least the numbers applicable to RMBS. 

It would be rather counter-intuitive if for a well developed asset class like RMBS, with 

comparable number of ND1-4 fields, much higher thresholds would apply compared to a 

developing asset class like Corporate/SME. 

And against the background of the support the European Commission aims to provide to 

SME’s a.o. through the Junker plan, a fair treatment of SME’s in terms of data disclosure 

would also be very important. 

Finally, we have 2 additional comments with regards to SME exposures and ND1-4: 

-Small SME’s are exempted from providing several data that are required in the templates. In  

 these cases ND1-4 has to be used, while in fact ND5 would have been more appropriate. As  

 a result of this, the problems to meet the ND1-4 hurdles are further increased. 

-SME data may frequently create privacy/GDPR issues, since they can easily be mapped to  

 real companies; inserting ND1-4 for those fields where privacy issues might arise, will further  

 increase the burden to meet the hurdles. 

 
Q4: Do you agree with the proposed calibration approach and proposal for the ‘number of 
legacy IT system fields’ thresholds, as discussed in this section (section 3.6)?  
The same comments as for Q3 do apply for 4. 
 
Q5: Do you have any comments on the threshold revision process? Are there any other 
aspects on this topic that are missing in your view and should be taken into consideration? 
We do appreciate your intention to provide sufficient time for market participants to adapt to 
the first threshold calibrations. Also we agree with your statement that “in the event the 
thresholds would need to be adjusted, this could still be done with sufficient advance notice”. 
We would like to add to this that any adjustments should be phased in slowly and gradually. 
There remains however a level of uncertainty whether future revisions of the thresholds can 
be successfully adopted by the data systems of the originator/servicer. 
In this respect we would also like to point to Par 18 where you correctly describe the 
difference between the ECB requirements being “optional” and the ESMA templates being a 
supervised regulatory reporting requirement. 
If an originator/servicer would not be able to meet revised threshold requirements, it would 
lead to serious consequences. Against that background, we would argue that revised 
thresholds should only apply to transactions issued after the revisions have been published 
by ESMA. After such grandfathering has ended, a “comply-or-explain” process could help 
solving issues with any remaining problem fields. 


